finishIn je hoofd heb je het helemaal uitgedacht. Na de zomer begin je met gezond leven. Het doel is 10 kilo afvallen. De weken daarvoor heb je op internet naar voedingsschema’s gekeken, met verschillende personen over jouw nieuwe doel gepraat en tijdens de vakantie in je hoofd geprent dat het nu echt gaat gebeuren.

Eenmaal terug van vakantie is het zover. De nieuwe jij die nu echt het doel gaat behalen. Eetschema voor de komende maand aan de koelkast geplakt en daarnaast ook nog het hardloopschema. De eerste dagen gaan buitengewoon goed en je merkt al dat je fitter bent geworden. De kilo’s moeten er nog wel af, maar dat duurt nu eenmaal langer dan dat je zou willen.

Op een paar momenten na gaat het de eerste weken erg goed. De weegschaal is sinds lange tijd weer je vriend(in) geworden want hij geeft 2 kilo minder aan dan toen je begon met deze nieuwe stijl. Zo blijven doorgaan zeg je tegen jezelf!

Helaas sta je er twee maanden later helemaal anders voor. De vierde week werd het namelijk al wat lastiger om het vol te houden en was je te moe om te sporten. In week vijf had je een feestje waar je de hapjes niet kon weerstaan en de drank vloeide ook nog eens rijkelijk. De volgende dag was je niet erg fit en het enige waar je zin in had was chocolade en vette hap. Sporten heb je al helemaal geen zin meer in. In je hoofd wil je nog wel doorgaan om je doel te behalen, maar stiekem is het doel voor jezelf al niet meer haalbaar. Het resultaat na twee maanden: de kilo’s die je bent afgevallen zijn weer terug op zijn plaats, geen doel meer voor ogen (misschien vanaf januari weer) en een deuk in je zelfvertrouwen omdat het weer niet is gelukt.

Hoe kan het nou dat het weer niet lukt om je doel te behalen? Waarom lukt het bij anderen wel hoor ik je denken. Het zelfvertrouwen kan ik je wat teruggeven, want velen van ons hebben moeite om hun doel te bereiken. Maar waarom lukt het ons dan niet? Wat kunnen we er aan doen om ons doel wel te behalen?

Door middel van een onderzoek over gezichtsvermogen dat in de Verenigde Staten is uitgevoerd onder leiding van sociaal pscycholoog Emily Balcetis wil ik duidelijk maken hoe je beter jouw doel doel kunt bereiken.

Het onderzoek
Waarom is voor de één een training makkelijker dan voor de ander? En wat heeft ons gezichtvermogen hiermee te maken?

1e fase van het onderzoek: Fitheid
Deelnemers werden in twee groepen verdeeld. Fitte mensen en niet fitte mensen. Fitheid werd overigens getest door de taille-heupratio. Ze verzochten de deelnemers om naar een finishlijn te lopen met gewicht aan hun benen. Maar voordat ze dat deden, moesten ze de afstand schatten naar de finishlijn.

Wat waren de uitkomsten? Mensen die niet in vorm waren, zagen de afstand naar de finishlijn als duidelijk groter en vonden de oefening moeilijker dan de mensen die beter in vorm waren. De conditie van hun eigen lichaam bepaalde de perceptie van hun omgeving.

2e Fase van het onderzoek: Motivatie
Om te testen of de motivatie van invloed is op onze perceptie, deden ze een tweede onderzoek. Nogmaals werden de groepen verdeeld in de fitte en de niet fitte deelnemers, maar nu werd er ook onderscheid gemaakt tussen degene die gemotiveerd waren om vooruitgang te boeken met sporten en de groep die vonden dat ze al fit genoeg waren. Net zoals bij het vorige onderzoek moesten de deelnemers schatten wat de afstand naar de finshlijn was en met een gewicht aan hun been naar een finishlijn te lopen.

Wat waren de uitkomsten? Net zoals bij het vorige onderzoek, zagen we dat de taille-heupratio de geschatte afstand liet voorspellen. Niet-fitte mensen zagen de afstand verder weg dan de mensen die fitter waren. Belangrijk is dat dit alleen gebeurde bij mensen die niet gemotiveerd waren om te oefenen. Anderzijds zagen de mensen die erg gemotiveerd waren om te trainen, de afstand als kort. Zelfs de meest niet-fitte mensen zagen de finishlijn net zo dichtbij, of zelfs iets dichterbij.

3e Fase van het onderzoek: Houd je doel voor ogen
Als laatste bogen de onderzoekers zich over de strategie die je kunt hanteren om de finishlijn makkelijker te halen. Weer werden er twee groepen gemaakt. De ene groep kreeg een foto te zien op een beamer waar alleen de finishlijn te zien was en alle andere voorwerpen daar omheen geblurred waren. De andere groep kreeg dezelfde foto te zien, maar dan zonder blur zodat ze alle voorwerpen te zien kregen, zoals een prullenbak, lantaarnpaal en bomen langs de weg. Dezelfde vraag werd werd weer gesteld. Wat is de afstand naar de finishlijn?

De uitkomst van dit onderzoek gaf aan dat de deelnemers die alleen de finishlijn voor ogen hadden, de afstand 30 procent dichterbij inschatten

Wat kunnen we hier van leren?
We zien de wereld verschillend, en soms niet helemaal zoals in de realiteit. Maar het betekent niet dat een van ons gelijk heeft en de ander niet. We kijken allemaal via onze hersenen, maar we kunnen onszelf leren anders te kijken. Als we een manier vinden om de wereld mooier en makkelijker te laten lijken dan wordt hij dat ook.

Het is belangrijk dat we de juiste motivatie en focus hebben om ons doel te bereiken. Als je wilt afvallen dan moet je een duidelijk doel (finishlijn) hebben, daar 100% voor gaan en de randzaken voor jezelf wegnemen. Stel korte termijn doelen zodat de afstand naar de finishlijn niet te ver is. Onderweg zijn er genoeg randzaken die je kunt tegenkomen waardoor de afstand langer lijkt naar de finish. Dus start eens met als doel om 5 kilo af te vallen in plaats van 10 kilo.

 

Hulp nodig bij het bepalen van jouw finishlijn met de juiste focus? Neem dan contact op via het contactformulier.

 

 

422 reacties

 1. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

 2. Hello!

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

 3. Hello.

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *