FullSizeRenderKrachttraining versus hardlopen. Jan had zijn twijfels. Heeft het wel zin? Wat schiet ik er mee op? Of moet ik me er bij neerleggen dat ik snelheid verlies naarmate ik ouder word. Dit zijn vragen die niet alleen voor Jan gelden, maar voor velen. Lees hieronder zijn verhaal.

Ervaring
Na al jarenlang over de hele wereld marathons gelopen te hebben stond halverwege oktober de marathon van Amsterdam op het programma. Nu is mijn ervaring dat de eindtijden en mijn snelheid de laatste jaren toch wat aan het afnemen zijn en dat is, vooral gezien mijn fanatisme, niet de bedoeling. Tijd voor een nieuwe prikkel om in Amsterdam weer eens een toptijd te lopen.

Wat is die prikkel?
Eind mei ben ik begonnen om krachttraining te integreren in mijn trainingsregime. De eerste weken kan je dan redelijk vaak (3-4 keer per week) het krachthonk in omdat de loopafstanden nog niet zo lang zijn, maar naar mate de afstanden langer worden (20-30 km) wordt de krachttraining ook wat minder (1-2 keer per week).

Wat vind je van het krachtschema?
Het krachtschema was voor mij als beginner wel even wennen. Spierpijn op allerlei plaatsten waarvan ik niet wist dat ik spieren had zitten. Uiteindelijk werd ik steeds fanatieker omdat ik merkte dat het werkte.

Wat voor resultaat heb je geboekt?
Na maandelijks te wegen, te meten en steeds fanatieker te worden verloor ik, ondanks een hele leuke vakantie tussendoor, ruim 5 kg aan gewicht en ongeveer 10 cm aan buikomtrek. Dit heb ik in eerste instantie gedaan door bewust te worden van mijn calorieën verbruik en inname en er dan voor te zorgen dat ik meer calorieën ging verbruiken dan dat ik binnenkreeg. Uiteindelijke doel was natuurlijk wel volop energie te behouden voor mijn trainingen dus ik moest ook niet te diep gaan graven in mijn energie. Natuurlijk was het doel om fitter te worden en niet perse om  af te vallen, maar de kilo’s die eraf zijn gegaan geven een enorme boost.

Het moment
Toen was daar op zaterdag 17 oktober eindelijk het moment om te kijken of het allemaal niet voor niets was geweest. Ik voelde me sterk en fit dus ging het goed komen had ik in mijn hoofd. 3 uur en 46 minuten later kwam ik over de finishlijn gesprint en heb ik mijn snelste marathon van de afgelopen 5 jaar gelopen! Sterker nog, ik was 35 minuten sneller dan vorig jaar in Londen.Mijn tegenstrijdige gevoel en twijfels over de krachttraining zijn volledig weggenomen en voor mijn volgende marathon kom ik zeker op herhaling. Ik kijk nu alweer uit naar de spierpijn die ik weer ga krijgen!

Get moTivated!

572 reacties

 1. As technology continues to evolve, its impact on education is likely to grow exponentially. Embracing these advancements presents both opportunities and challenges.

 2. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

 3. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

 4. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

 5. Fantastic beat I would like to apprentice while you amend your web site how could i subscribe for a blog site The account helped me a acceptable deal I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 6. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

 7. What i do not understood is in truth how you are not actually a lot more smartlyliked than you may be now You are very intelligent You realize therefore significantly in the case of this topic produced me individually imagine it from numerous numerous angles Its like men and women dont seem to be fascinated until it is one thing to do with Woman gaga Your own stuffs nice All the time care for it up

 8. Thank you for the good writeup It in fact was a amusement account it Look advanced to far added agreeable from you However how could we communicate

 9. Hello!

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

 10. Hello.

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

 11. Which online bookies offer cash out? As previously mentioned, customer support is incredibly important. While most players will be able to enjoy most of their time on a site, bettors will invariably run into some form of problem. Whether this is an issue with unlocking an offer, the inability to log in, or any other issue, it is essential to have access to a knowledgeable and friendly team on hand to help you. The top bookies will all have a range of customer service options that range from live chat and email to phone calls and online forms. It does not matter which option you choose as long as your method of choice helps you get back to betting as quickly as possible. Betfred have earned their top spot in this category, as they provide one of the widest sets of offers, with these covering a great range of sports.
  https://www.chatworks.chat/forum/general-discussions/how-much-time-1xbet-take-to-deposit-money
  All the NFL betting sites in this piece will offer the standard, Spread, Moneyline and Totals markets, and most will offer methods of victory bets. Player props such as passing yards, rushing yards, interceptions thrown, quarter by quarter betting and top futures markets will only be offered by the best NFL betting sites When it comes to betting on sports, Indian players opt for their favorite sporting discipline of cricket. However, before you can think about online betting for cricket matches, it's important to choose a site with many convenient features. We've done half the work for you and evaluated the top bookies that feature high odds, a great selection of betting options, amazing promotions, and not just that. Here is the list of betting sites for cricket, that may interest you in terms of usability:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *