REen maand met daarin een “R” heeft voor legio mensen een negatieve associatie. Een aantal zinnen en woorden die je regelmatig hoort: Minder weerstand, geen zin om wat te gaan ondernemen, griep, donkere dagen, depressief, vitamine te kort. Maar klopt dit ook? Zijn er 8 maanden per jaar waarin we ons niet fysiek en mentaal fit voelen? En wat kunnen we met deze informatie?

Mijn grootouders kenden het begrip namelijk ook al. De “R” in de maand betekent voor hen al jaren extra vitaminen slikken. Maar waarom? Vroeger waren er in de koude maanden toch dezelfde verse groeten en fruit als tegenwoordig. Denk aan boerenkool, spruiten, appels, peren etc. Iedereen heeft zijn vitamines en mineralen nodig om zijn weerstand op pijl te houden. Er is echter een zeer belangrijke vitamine die we in een groot deel van deze maanden minder binnen krijgen en dat is vitamine D. Vitamine D zit zeer beperkt in voeding maar je kan het wel halen uit vette vis als zalm, haring en makreel. Mede daarom is het toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten, maar de zon vormt de belangrijkste bron van vitamine D. In deze maanden is er simpelweg minder zonneschijn en dat is een belangrijke reden dat veel personen zich moe en lusteloos voelen, omdat ze een te kort hebben aan vitamine D. Je kunt dit vrij eenvoudig voorkomen door bijvoorbeeld onder de zonnebank te gaan of extra vitamines te slikken. (vakantie naar een warm oord werkt ook 😄)

Tijdens de ‘R periode’ is het extra belangrijk dat je jouw doel voor ogen houdt en laat je niet uit het veld slaan door de regen, wind en vallende blaadjes. Juist sporten kan je energie geven, waardoor je jezelf beter voelt en de vicieuze cirkel kan doorbreken. De focus op het proces en de resultaten die je hebt behaald moeten je helpen om door te zetten, ook al heb je soms geen zin of energie. Zoeken naar perfectie is daarentegen ook zeker niet noodzakelijk want je gaat dat biertje, koekje of pepernootje toch wel een keer pakken. Waarom zou je dat ‘zondigen’ niet inpassen in je schema? Waarom zou je jezelf schuldig voelen als je het toch doet? Door de lange termijn in de gaten te houden houd je het proces veel leuker en dus ook langer vol. Sporten kan je erbij helpen om de focus vast te houden, van sporten word je vrolijk en daarnaast ook fysiek en mentaal fitter.

Conclusie
Ga sporten en houd je doel voor ogen (focus), let op je voeding en neem een zon(-nebank, -nestralen). Deze pijlers zijn belangrijk om meer energie te krijgen en de “R “maanden door te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *