KCALGoogle het woord ‘​afvallen​’​ en je krijgt duizenden tips. Sonja Bakker, Paleo, het vasten dieet, Detox, Hot Belly, Dr. Frank en Weight Watchers, allemaal hebben ze het perfecte schema voor je bedacht om af te vallen. Ik heb liever dat je begrijpt hoe afvallen werkt, zodat je bewust wordt van je eet​,- en beweeg​gedrag. 

Je kunt prima afvallen met Sonja Bakker, maar ken je iemand die structureel gebruik maakt van dit dieet? Je kent waarschijnlijk wel genoeg personen die na het dieet binnen een aantal maanden weer op hun ​​oude eetgewoontes en waarschijnlijk ook hun oude gewicht zijn terug gekomen.

Waarom val ik niet af?
Hoor je het jezelf al zeggen? “ik doe er alles aan, maar ik val niet af”. Waarom lukt het dan niet? Er zijn een aantal redenen te noemen maar twee hele belangrijke aspecten zijn:

1. Je eet meer dan je denkt.
Voor veel mensen is het lastig om goed bij te houden hoeveel zij eten.

Het is moeilijk om:
– De grootte van porties te schatten.
– Bij te houden wat je hebt gegeten op een dag.
– Het volume van voedsel te schatten (inhoud van een glas, lepel etc.)
– Eerlijk te zijn tegen jezelf.
– Op je ‘cheatdag’ (weekend) niet te “overeten”.

De combinatie van deze factoren zorgen ervoor dat je vaak honderden calorieën meer eet op een dag dan je denkt

2. Je verbrandt minder calorieën tijdens het sporten dan je denkt.
Net als het schatten van je calorie inname is het moeilijk om je calorie uitgave goed in te schatten.

​​Het blijkt dat we onze calorie uitgave tijdens het sporten vaak overdrijven. Als jij een uurtje sport ​hoop je dat je 1000 calorieën verbrandt hebt, maar​​ waarschijnlijk ​verbrand je ​ergens tussen de 100-300 calorieën. Daarnaast willen we graag als beloning voor het sporten wat extra’s eten. Op deze manier heb je überhaupt geen voordelen meer van het sporten.

Wat heb je nodig om af te vallen?
Om af te vallen heb je een calorie tekort nodig. Dit is de enige manier waardoor je resultaat behaalt. Als je wilt afvallen is het belangrijk om zoveel mogelijk vet te verbranden en zo min mogelijk spiermassa te verliezen. Het tekort van calorieën moet daarom ook niet te groot zijn. Simpel gezegd ​natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Om te zorgen dat je spieren voldoende bouwstenen hebben om intact te blijven moet je voldoende eiwitten (proteïne) binnen krijgen.

Waar zitten eiwitten in? Eiwitten zitten ​onder andere in vlees (gevogelte zoals kip of kalkoen, rundvlees als biefstuk, gehakt, tartaar), vis (zalm, tonijn, kabeljauw) en zuivelproducten (kwark, yoghurt, melk). ​​Ook een eiwitshake kun je integreren in je voedingspatroon als je niet aan je eiwitten komt.

Maar hoe verbrand je dan vet? Zorg er voor dat je een calorie tekort creëert zoals ik hierboven heb beschreven. Naast dit tekort raad ik aan om krachttraining te doen. Dit zorgt ervoor dat je sterker en fitter wordt, maar ook slanker en/of gespierder kan worden. Voer de krachttraining altijd voor 100% uit. Ga er voor om jezelf altijd te verbeteren, mits je de techniek goed blijft uitvoeren. Dus meer gewicht is niet altijd beter. Om jezelf tijdens de training 100% te kunnen geven heb je voldoende energie (calorieën) nodig, daarom moet je calorietekort dus niet te groot zijn.

Wat past bij jou?
Elk dieet of voedingspatroon dat je kan volhouden is het beste geschikt om vetverlies op lange termijn te garanderen. Een calorietekort in combinatie met producten die je kiest op basis van persoonlijke voorkeur heeft de grootste kans op succesvol afslanken.​ ​Laat je niet verleiden tot een ‘snel dieet’, want die is er niet. ​Het is van belang dat je jouw persoonlijke voorkeur in het voedingspatroon laat terugkomen door producten te consumeren die je lekker vindt. ​Oftewel: Eet wat je lekker vindt en zorg voor een dagelijks calorietekort!

Heb je hulp nodig bij het afvallen (of aankomen), dan kun je altijd contact met me opnemen.

60 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *